R 171-GGO skp

» Geplaatst op nov 22, 2015 in Respect

R 171-GGO skp

woning vóór de werken:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ontwerp:

Betreft een perceel langsheen rustige straat, in de verkaveling Lievekensbossen, gelegen in woonparkgebied. Een groene omgeving dus. Deze omgeving wordt vooral bepaald door stuk voor stuk vrijstaande woningen, allemaal min of meer in dezelfde periode gebouwd (eind jaren ’60 – begin jaren ’70), al dan niet reeds verbouwd. De betreffende woning heeft nog geen ingrijpende wijzigingen ondergaan sinds de bouw.

De vrijstaande woning die we wensen aan te pakken, is er eentje eind jaren ’60/ begin jaren ’70, die de nodige onderhoudsbeurten heeft gemist de laatste jaren. Een nieuw dak dringt zich op, de ramen hebben hun beste tijd gehad, schilder- en tuinwerken zijn onontbeerlijk.

Gezien dit gegeven, en de must om ook op vlak van energie aan het werk te gaan, wensen we een stap verder te gaan. Voorop staat het isoleren van de woning. Gezien de betonnen structuur – eigen aan de bouwperiode van het project – is een doorgedreven isolatie slechts mogelijk aan de buitenzijde. Daardoor krijgen we een totaal nieuw karakter zonder noemenswaardige wijzigingen in het programma.

Met een “inpakken” van de woning trachten we te komen tot een BEN-woning.
De nieuwe gevel- en dakmaterialen zijn op elkaar afgesteld, uitvoering met plaatmateriaal in grijze kleur geniet onze voorkeur. gezien de bosrijke omgeving is een witgeschilderde gevel moeilijk te verdedigen.

Tegelijk nemen we het ombouwen naar hedendaags comfort mee in onze aanvraag. Na de doorgedreven isolatie dringt zich ook een behoorlijk ventilatiesysteem op, en dan wordt het een totaalaanpak.

Gezien de verkavelingsvoorschriften geen vrijstaande bijgebouwen toelaten, kiezen we om de tuinberging inpandig te maken. De grote garage van voorheen, zal immers voor een deel opgeofferd worden om de nieuwe technieken in onder te brengen.
Deze gelijkvloerse uitbreiding aan de rechterzijde – we komen hiermee tot 5m van degrens van het perceel, wordt niet mee geïsoleerd, maar wel mee geïntegreerd in het volume van de woning, en afgewerkt met hetzelfde plaatmateriaal.

BEN

alternatief:

GGO 151115